Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият здравен министър няма да настоява за пръстовия идентификатор

21 май 2017, 19:00 часа • 4142 прочитания

Одобрявах пръстовия идентификатор като начин за повишаване на контрол, но мисля, че няма да вървим по този път. Правим анализи, ще излезем с предложение. Това заяви новият здравен министър проф. Николай Петков по вечната тема с недооправеното ни здравеопазване. Припомняме, че съдът отмени въвеждането на пръстовия идентификатор, който беше идея на предишния здравен министър Петър Москов.

По отношение на клиничните пътеки, здравният министър дипломатично обяви пред предаването „120 минути” на bTV, че е решение на личния лекар дали да изпише пациент на носилка. Според клиничните пътеки има минимален срок, но няма ограничение в максималния срок, заяви Петров. И обясни, че болниците трябва да направят баланса между разходите и здравния интерес на пациента, добавяйки, че „понякога пациентите сами искат да си отидат по-рано”. Според Петров трябва да се мисли при увеличаване на времето на престой на пациента по клинична пътека да има увеличение и на стойността ѝ.

Като цяло обаче здравният министър счита, че е време да се мисли в друга посока, а не „клинични пътеки”. Идеята трябва да е да се търси причината за дадено заболяване, а не да се лекуват последствия т.е. да има комплексно лечение, а не както е сега – лечение строго в рамките на пътеката, обобщи Петров.

По болната тема с липсата на национален регистър на психичноболните здравният министър каза, че ще настоява за създаване на такъв. Имам информация, че хора с психични проблеми имат право да носят оръжие, заяви той.

На този етап нямаме информация друга ваксина, освен БЦЖ, да има недоказан ефект от последваща имунизация, лаконичен беше Петров по друга важна тема - тази с ваксините.

Николай Петров обеща и да настоява за повече пари за здраве, но уточни, че първо ще трябва да докаже, че може и с по-малко разходи. Това направих и във ВМА, каза той.

Относно попрището на здравен министър, проф. Николай Петров призна, че вероятно постът винаги ще е неблагодарен. И уточни, че предложението да стане министър е дошло от Бойко Борисов. Нямах колебания дали да стана министър, подчерта Петров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес