Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият НОЩ ще се казва Национален пандемичен комитет

06 януари 2022, 15:29 часа • 3845 прочитания

“Национален пандемичен комитет” ще се казва новото “НОЩ”. Ще се състои от 23 члена като ще има представител от всяко едно министрество. Председател ще е здравният министър проф. Асена Сербезова. Доц. Георги Йорданов ще е заместник-председател на НПК.

В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

Припомняме, че Георги Йорданов е доцент по образна диагностика. Магистър по дентална медицина и здравен мениджмънт. От 1999 г. до 2006 г. е общински съветник. Бил е директор на Районния център по здравеопазване в Пловдив. В периода 2011 г. – 2014 г. е бил управител на МБАЛ „Свети Мина“ – Пловдив. От 2014 г. до 2017 г. е заемал длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“. Бил е народен представител от БСП в 44-тото Народно събрание и заместник-председател на Комисията по здравеопазване.

Интересен детайл е, че през септември 2020-та година дъщерята на доц. Йорданов се оказа главен герой в разследване на Нова телевизия. В материала бе показана дипломата за завършено висше образование степен „магистър“ на Десислава Йорданова. От документа стана ясно, че през 2010 г. почти с отличие тя завършила специалността „Здравен мениджмънт“. През 2009 г. пък Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която посочва, че освен платена такса прилага и копие на диплома за завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“. От Медицинския университет обаче откриват единствено служебна бележка, в която е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и Мениджмънт“. Установява се, че Йорданова няма как да е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува. Няма и такава специалност „Маркетинг и мениджмънт“, категорични са от ръководството на университета. В разследването става ясно също, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана „Служебна бележка“ на Десислава Георгиева Йорданова, защото учебното заведение няма практика да издава подобни бележки, а единствено уверение върху бланка на Университета. В крайна сметка дипломата й от Медицинския университет е анулирана с решение на Академичния съвет. По случая имаше и разследване, но то бе прекратено заради изтекла 5-годишна давност.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес