Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови пари за медиците на първа линия, нови места за диагностициране на COVID-19 в София

08 ноември 2020, 18:16 часа • 9727 прочитания

Общо още 80 млн. лева ще бъдат дадени на медиците на първа линия. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който даде съвместна пресконференция със столичния кмет Йорданка Фандъкова. А причината е, че цяла България вече е в червената зона.

Парите отиват в следните направления - за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв. за всеки лекар. 15 млн. лева отиват за антигенни тестове - всичко това ще бъде гласувано от правителството утре, 9 ноември.

Ситуацията в София

Според Фандъкова, не можем да си позволим да поставяме болниците под огромния натиск, под който са в момента. Затова столичният кмет предложила да бъде открита т.нар. COVID-зона - поликлиники, в които поетапно да се правят такива зони, за вземане на тестове, клинични прегледи и правене на рентгенови снимки на бял дроб.

Откриването на тези отделения ще струва по около 3 млн. лева на човек. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец.

"Разбираме че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден. Всеки трети, който е тестван е положителен", добави проф. Ангелов.

"Трябва да спазваме мерките - те не са максимално тежките, но трябва да се спазват. Все повече хора спазват тези мерки - всеки от нас трябва да знае, че от него зависи сигурността на целия град. Очакванията са за още по-сериозен натиск върху системата", уточни Фандъкова.

В момента 36 екипа на "Спешна помощ" обслужват София. Отговорили са на 70 COVID сигнала, 7 са за хора, нуждаещи се от хоспитализация. Чакат още 100 сигнала.

Около 3000 са случаите за COVID-19 за 24 часа, около 60 от тях отиват на болнично лечение, каза още д-р Георги Гелев, ръководител на столичната "Бърза помощ". "Никога не е имало над 500 адреса през деня и над 350 през нощта - за съжаление сме стигнали до този своеобразен рекорд", подчерта той.

Още: "Седмичните данни за коронавируса: Лъч надежда и куп черни рекорди"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес