Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НМД призовава за отмяната на договора за негодна детска болница

03 април 2020, 14:15 часа • 2075 прочитания

"На 2 април в условията на безпрецедентна криза, българското правителство, в лицето на Министерството на здравеопазването и ресорният министър Кирил Ананиев легитимира акт, който може да бъде окачествен като предателство към българското общество и неговите най-уязвими членове – децата. В условията на абсолютно информационно затъмнение и липса на обществен консенсус, беше сключен договора за ремонт на 40-годишна сграда в центъра на столицата, която трябва да бъде превърната в детска болница. Цената на това споразумение е близо 100 млн. лв." Това пише в официално становище до медиите от Национална мрежа за децата. 

"Ние, Национална мрежа на децата смятаме, че това решение е пример за престъпно недооценяване на обективни обстоятелства и липса на професионализъм, които ще имат тежки последици върху сектора надетското здравеопазване. Затова настояваме министър- председателят г-н Бойко Борисов да наредиотмяната на договора за негодна детска болница.", се казва още в писмото.

Припомняме, че още през миналата година Национална мрежа за децата в свое становище предупреди, че има фактори, които поставят под съмнение успешното реализиране на намерението за изграждане на детска болница в столицата ни, допълват от организацията.

Тогава обявената обществена поръчка от Министерство на здравеопазването за „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг“ беше обект на възражения от Камарата на архитектите, които дадоха експертна оценка че сградата е не само незаконна, но и опасна.

Въпреки наличието на професионална експертиза и факта, че лекарската общност застана категорично зад идеята за ново строителство, вчера реконструкцията на негодната сграда беше задвижена.

"Смятаме, че наш дълг като отговорни граждани, майки и бащи е да се противопоставим на беззаконието. Нашето становище е подкрепено с петиция, която вярваме, ще бъде подкрепена от отговорните граждани на България." 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес