Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма ваксини за личните лекари в София, оплаква се председателят им и предупреди за алергични реакции

07 януари 2021, 08:01 часа • 4996 прочитания

Едва 50 бройки ваксини срещу коронавирус са дадени за общопрактикуващи лекари в София – при 753 регистрирани лекари. Това твърди д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

"Хората искат да се ваксинират, няма ваксини", добави Миндов. Според него, сега поликлиниките получили ваксини. "Не може ваксини само с пожелание", каза лекарят.

Според него, положението е такова в цяла Европа – т.е. липсват още достатъчно ваксини. По-рано от Великден не може да почнем масова ваксинация, заяви Миндов пред Нова телевизия. Здравният министър проф. Костадин Ангелов потвърди пред Actualno.com, че оптимистичният вариант да почнем масова ваксинация е краят на февруари, а по-реалистичният – през март.

Що се отнася до поставянето на ваксините, лекарят каза, че в кабинетите на личните лекари няма достатъчно условия за гаранция на лечение при алергична реакция след поставяне на ваксина срещу коронавирус. Става въпрос при висок риск за тежка алергична реакция – личните лекари не са реаниматори, добави той.

Миндов смята, че в момента разпространението на коронавируса по Коледа е семейно. По негово мнение, това ще си проличи през втората половина на януари. Той смята, че пускането на учениците от I до IV клас в присъствено обучение е грешка.

"Учителите са едни от най-рисковите – между 40 и 50 учители са починали. Трябваше да бъде одобрена нулева година – не става", подчерта Миндов. "Спазвайте мерките, пазете се и Бог да ни пази", поясни той.

Още: Европейската комисия разреши ваксината на Moderna

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес