Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма нужда да уведомявам, когато уволнявам, смята Таня Андреева

08 август 2014, 08:06 часа • 30575 прочитания

Съмнение, че смяната на доц. Стоян Миланов е сменен от бившия здравен министър Таня Андреева заради обществена поръчка за модернизиране на шокова зала в „Пирогов” изказа бившият шеф на ВМА и заместник-кмет на София ген. Стоян Тонев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Поръчката за „Пирогов” е обществена и е за 7 млн. лева, но стига до 20 млн. лева заради оперативна програма. И там е имало промяна на изискванията по самата обществена поръчка. Например първо са купени специални шкафчета, които са могли да бъдат дезинфекцирани, а след това условието е сменено и са взети обикновени PVC шкафчета, които даже не могат да се дезинфекцират, обясни ген. Тонев.

Същевременно Таня Андреева заяви, че „Пирогов” е лошо управлявано лечебно заведение. Говорих с доц. Миланов още в началото на управлението си и осъзнавах, че в „Пирогов” не може да има сътресение – това е една институция. Факт е обаче, че болницата непрекъснато влошава показателите си и има загуба от 6 млн. лева за последната година, посочи Андреева.

На въпрос защо доц. Миланов не е бил уведомен за уволнението си, бившият здравен министър отвърна, че имало недоволство като се правили промени в началото на управлението, сега имало недоволство при решения в края на управлението. Няма принцип да се вика някой, за да му се съобщава, че е уволнен, каза Андреева. Няма практика да се казва публично за такива уволнения, настоя тя, когато я попитаха дали не е етично поне да се уведоми уволнения човек.

Лошото състояние на „Пирогов” е от три години, не отсега, защото НЗОК не финансира болницата, отсече ген. Тонев. Не съм съгласна, няма такова друго голямо лечебно заведение, освен може би ВМА (бел. ред. – ген. Тонев беше шеф на ВМА), в което показателите така да се влошават.

Що се отнася до другите обвинения на ген. Тонев, това са лъжи. Не е правена промяна в нито една от спецификациите на апаратурите за шоковата зала на „Пирогов”, каза Андреева. И отрече, че е искала пари от шефове на болници, за да ги държи на работа.

Тук става въпрос за принципи – защото освен в „Пирогов” имаше смени например в ИСУЛ, имаше смяна на ръководството на Плевенската болница, на Онкоболницата в София. Андреева се позабави с отговора за другите смени и се изнерви, като възкликна: „Какво означава смени на тъмно? Аз съм министър до последния ден, мога да взимам решения дотогава. Имах аргументи, решенията ми са мотивирани и не съжалявам за тях”.

Таня Андреева призна, че по отношение на знаменитите „пироговчета” изпълнението на това в Бургас е спряно заради информация за натиск. Сумата е изтеглена и прехвърлена към Пловдив, посочи тя.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес