Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма дифузно разпространение на коронавирус в София, отчете д-р Данчо Пенчев

08 октомври 2020, 12:34 часа • 7263 прочитания

Към момента в София-град няма дифузно разпространение на коронавируса, отчете директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

"В София новорегистрираните активни случаи до вчерашна дата за седмицата от предния брифинг до сега 5786. Хоспитализирани в София за седмицата 250 случая, от които 191 са доказани положителни и хоспитализирани. От тях 29 са на интензивно лечение", обясни той.

"При 59 положителни случаи на ученици, 30 положителни случаи на персонал и учители, има 1434 карантинирани ученици и 106 души персонал и учители, които са поставени под карантина. В детските градини положителни случаи на деца – 5, карантинирани 166. 13 служители са с положителна проба, карантинирани са 17", каза още Пенчев.

"Това, което се очертава като тенденция на територията на София град от началото на седмицата се забелязва огнищност в определени колективи. Все още на територията на София град няма дифузно разпространение на заболяването", посочи той.

На журналистически въпрос да посочи конкретно огнище на коронавирус в София, той разкри, че такова е Бежанският център на Военна рампа в столицата, който ще бъде карантиниран от днес.

Има и второ, в голям колектив, но подробности не бяха изнесени.

Както вече е извество, ако болните са в клъстер – проследяването на контактните им лица е по-лесно. Така можеш да упражняваш добър контрол над разпространението на заразата. Ако обаче вирусът се разпространява дифузно, тогава контролът е доста по-труден.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес