Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НГИ "Системата ни убива": Защо хора с повишен риск за здравето чакат с часове за ТЕЛК?

12 юни 2020, 09:35 часа • 1955 прочитания

"Извънредната епидемична обстановка бе удължена с две седмици поради увеличения брой новозаразени с COVID-19. Безспорно признато е, че най-рисковата група са хора с тежки заболявания, които съставляват и най-големият процент от смъртните случаи. Хората с функционален дефицит принадлежат към тази най-уязвима част от населението. За съжаление тяхното съществуване зависи от решение на ТЕЛК. За да подготвят нужните документи за комисията те са принудени да обикалят многократно немалко здравни звена с различна локация. Така възможността от зараза се увеличава, евентуалните фатални последици – също". За това предупреждава за пореден път НГИ "Системата ни убива".

Според майките от НГИ "Системата ни убива", расте рискът за хората от малките населени места, принудени да пътуват по няколко пъти, за да подготвят документацията си. НГИ "Системата ни убива" вярва, че се увеличава опасността за онкоболните, които се явяват най-често на комисии и се нуждаят от най-голям брой документи.

"Озадачаващо е – все още лични лекари лекуват по телефона, затварят се отделения, възникват нови огнища, удължава се извънредната епидемична обстановка, а най-застрашените от COVID-19 пътуват, чакат с часове, обикалят здравни заведения в условия на засилваща се пандемия. За да обслужат ТЕЛК ли, или за да увеличат броя на леталните случаи?!", питат от НГИ "Системата ни убива".

"Преди около месец се обърнахме към министър Ананиев с въпроси по тази тема. Отговор няма. Надяваме се медиите да зададат въпросите по казуса. Надяваме се медиите да ни помогнат в искането за удължаване срока на ТЕЛК-решенията и за адекватни на ситуацията решения. Става дума за предотвратима смърт. Миенето на ръцете няма да помогне", заключват от НГИ "Системата ни убива".

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес