Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непротестиращите от Спешна помощ: Протестите извиват ръцете на пациентите

28 март 2016, 09:18 часа • 1692 прочитания

Протестите на общопрактикуващите лекари целят хаос и напрежение в системата,  коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Десислава Кателиева, председател на Aсоциацията на работещите в спешната помощ.

Според нея пациентите ще бъдат потърпевши от тези протести, както и медиците в Спешната помощ, които трябва да понесат допълнително натоварване. „Ако днес трябва да ви направят ваксинация на детето, ако днес трябва да дадат направление за хоспитализация или за преглед при специалист, да си направите рентген или скенер, къде ще отидете, към кого ще се обърнете? За това колегите общопрактикуващи лекари помислиха ли?“, попита риторично д-р Кателиева.

„На кого всъщност се извиват ръцете? Извиват се ръцете на пациентите, които най-малко са виновни за хаоса в здравеопазването и се извиват ръцете на работещите в спешните кабинети“, посочи председателят на Aсоциацията на работещите в спешната помощ. Според нея ако целта на личните лекари не е била да има хаос, са може ли да изберат други форми на протест.

„Можеха да информират поне по медиите колко спрени кабинета ще има и колко дежурни. Всичко това ще се стовари като гняв и възмущение върху спешните кабинети и върху екипите“, категорична бе д-р Кателиева.

Тя увери, че нито един пациент в Спешна помощ няма да бъде върнат, но добави, че спешните лекарите отказват да носят отговорност при забавяне.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес