Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ненков: Ваксини за новородените ще има, дори да бъда глобен

09 октомври 2014, 19:22 часа • 21478 прочитания

Здравното министерство започва да договаря 40 000 ваксини за новородени, достатъчни, за да покрият нуждите на страната ни до края на годината. Оказа се, че от ведомството са прекратили процедурата по доставка на очакваната шествалентна ваксина за бебета и пристъпват към директно договаряне с търговците. В резултат на това обаче фирмата производител на ваксината, която липсваше, е подала жалба и се опитва да постави на колене министерството. Това стана ясно от думите на служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков, който е категоричен, че дори да бъде глобен, ваксини за новородените у нас ще има.

След като фирмата производител на ваксини, с която Здравното министерство има договор, не могла да достави необходимите за новородените у нас количества, тя предложила различна ваксина - във флакон, обясни д-р Ненков.

„В този си вид, във флакон, ваксината не е регистрирана в позитивния лекарствен списък и не може да бъде закупена с обществени средства", каза министърът.

Така Здравното министерство прекратило процедурата по доставка, тъй като предлаганата ваксина била различна от предварително договорената. Решението за прекратяване обаче било обжалвано от доставчика в Комисията за защита на конкуренцията.

„Това означава, че Комисията ще й отнеме определено време да разгледа тази жалба. След излизане на решението на КЗК, а то няма какво да е друго, освен да е в полза на Министерство на здравеопазването, на теория би могло да последва обжалване във Висшия административен съд и това означава месеци, в които Министерство на здравеопазването да не може да направи никаква положителна стъпка към доставка на ваксини", обясни д-р Ненков.

За да не се губи това време, от Здравното ведомство взели решение да пристъпят към директно договаряне на ваксини, което не изисква обществена поръчка. Заради тази си постъпка, обаче, министър Ненков можело да бъде глобен:

„Може да се стигне до там, че аз да бъда глобен в размер на 15 000 лева. В лично качество, а не като министър на здравеопазването, аз изказвам намерение, че искам да си купя джипка, но това не е ясно дали ще стане, ако бъда глобен 15 000 лева. Аз прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя тази глоба в някакъв бъдещ момент, ако бъде осъден, но не мога да си позволя нито аз, нито моят екип да седим и да чакаме някой да поставя на колене Министерство на здравеопазването, като институция, или мен лично. Затова преминаваме към директно договаряне. Успяхме да намерим един обем ваксини, които ще бъдат доставени. Няма да е другата седмица, но ще бъдат доставени", беше категоричен д.р Мирослав Ненков.

От ваксината ще бъдат доставени 40 000 дози, които ще са достатъчни за всички бебета, родени до края на 2014 година, категоричен е министърът.

Здравният министър добави, че започва подготовка на обществена поръчка за доставка на ваксини, която да е за период от две или три години. Целта била следващото ръководство на министерството да има готов план и да не се стига до нови кризи с ваксините, пише Дарик.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес