Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ненков: Качеството на здравеопазването ни е близко до германското

10 октомври 2014, 08:51 часа • 25114 прочитания

Качеството на здравеопазването ни е близко до германското. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков в ефира на bTV. Той допълни, че за парите, които ни удържат, получаваме добро здравеопазване.

Лекарите има комуникационен проблем с пациентите, призна още министърът.

Като "бабини деветини" беше определена информация в днешната преса, че линейките няма да качват пациенти с тегло над 80 кг, тъй като носилките са калпави и се чупят. По този случай министърът добави, че наистина понякога се налага и на шофьорите на линейки да се качват и да помагат за свалянето на някой по-тежък пациент. Това се налагало, тъй като в закона няма опция пожарникарите да се включват в пренасянето.

Подготвени сме да се справим с ебола

По повод информацията, че в Македония е открит пациент с ебола, министърът коментира, че това е малко в стила на "една жена каза". Той допълни, че страната ни е подготвена да се справи с коварната болест - не толкова добре, колкото Испания или Франция, но добре.

Освен това скоро се очаква ВМА да получи специална носилка, която е напълно защитена от външния свят и се използва за пренасяне на болни от ебола.

Достатъчна защита за лекарите е носенето на ръкавици, маски и очила, обясни Ненков. Той допълни, че болеста не се предава по въздушно-капков път, а чрез обмяна на телесни течности.

НЗОК не се източва от само един човек

Служебният министър на здравеопазването обясни, че НЗОК не се източва от само един човек. По-скоро става дума за това, че институцията няма качествен контрол и плаща за всичко, което "й се струпа на гърба".  В тази връзка беше обяснено, че е незаконно на един пациент да му бъдат сложени 7 стента на сърцето. По-добре е той или тя да претърпи сърдечна операция.

Ненков даде и друг пример - фактът, че центровете за лечение на онкоболни сами договорят цените на лекарствата. По този начин НЗОК плаща няколко цени - например 7,8 и 12 лв. за един и същ медикамент.

На въпрос дали проблемът няма да бъде решен с въвеждането на няколко здравни каси, служебният министър попита риторично: Какво ще реши това? Той допълни, че работата на НЗОК е да покрива един базов набор от медицински услуги.

В заключение здравният министър призна, че не би останал в едно следващо правителство, а би се върнал да работи като анестезиолог. Той допълни, че има проблем със съня и само той знае каква е цената за това, че се е съгласил да бъде "министър за 15 минути".

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес