Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не сме връзвали психичноболни с вериги, само с колани и според закона, казва директор на болница

03 декември 2020, 08:43 часа • 2196 прочитания

Не са връзвани пациенти с вериги за легла. Това, което се използва, са кожени колани - според наредбата. Това става изключително рядко – на коланите има халки, като тези т.нар. вериги се ползват да се фиксира коланът за рамката на леглото. Това заяви д-р Нели Николова, директор на психиатрията "Царев брод", след доклад на Съвета на Европа, според който бият болни в някои психиатрии в България.

Николова увери, че колани са ползвани според наредбата в България и добави, че по наредба в такива случаи трябва четирима служители да извършат процедурата, като един задължително да е от пола на пациента, но това било много трудно при нощни смени.

По думите ѝ, не е вярно, че пациентите не могат да си тръгнат без пречка, щом веднъж са влезли в психиатрията. Ставало въпрос само ако има риск да извършат общественоопасни деяния – тогава психиатрията сезира прокуратурата и полицията и се решава дали да има принудително задържане.

Николова обясни и, че проверяващите от Съвета на Европа всъщност много се съобразили с казано от пациенти и то в отделение за психотични случаи. Готови сме да ни проверят, каза директорът на болницата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес