Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наш здравен консултант към ООН очаква по-висока смъртност от COVID-19

15 октомври 2020, 08:28 часа • 3960 прочитания

Причината за строгите мерки от пролетта е пандемичната ситуация в цял свят. Идеята беше да се ограничи вносът на клъстери от чужбина – важеше за всички държави, но тази идея не се осъществи. Същевременно това засегна много икономиката. Това заяви д-р Велислава Петрова, вирусолог в Университета на Кеймбридж и консултант към ООН.

Петрова обясни и, че сега хората гледат данни за по-малка смъртност и това ги успокоява, но тя прогнозира, че след известно време смъртността ще се увеличи, защото по-младите хора, които сега се заразяват повече, се срещат с по-възрастни хора и това ще се отрази. Смъртността е от 3 до 15 пъти по-висока от грипа при различните възрастови групи, предупреди лекарят.

Същевременно Петрова описа ситуацията в Швейцария, където се намира, така – през последните месеци не е имало кой знае колко строги мерки и съответно сега хората не искат да се връщат към стриктни ограничения.

По въпроса с маските, Петрова обясни, че в началото СЗО не е заела твърда позиция, защото не е имало достатъчно маски и достатъчно научни данни дали работят. Вече има и маски, и доказателства, че пазят, увери докторът.

За т.нар. колективен имунитет Петрова не подкрепи тази стратегия, защото няма гаранция, че ще проработи – вече има официално потвърдени случаи за повторно заразяване, макар че досега всичките са с различен щам на вируса.

За БЦЖ ваксината д-р Петрова обясни, че още няма достатъчно широки проучвания как точно действа при коронавируса, но се счита, че осигурява реактивност и помага на имунната система в известна степен. А за "Ремдесивир" оценката на лекаря е, че има добри отзиви.

Има пандемия от погрешна информация и тя е базирана на страх, недоверие и нежелание, че ще имаме дискомфорт в ежедневието, заключи д-р Петрова.

Още: "Пореден ръст: 819 души заразени с коронавирус за денонощие в България"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес