Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народното събрание възложи на здравния министър важни задачи

07 февруари 2019, 12:48 часа • 1069 прочитания

Парламентът възложи на здравния министър до 1 април 2019 г. да предостави план за действие с конкретни задачи, с който България да стане член на Евротрансплант- европейската агенция за обмен на органи.

Прекратените преди година белодробни трансплантации на българи в европейски клиники са на път да бъдат възстановени. Проблемът тогава получи гласност след като от Асоциация "Пулмонална хипертония" алармираха, че договорът с "Евротрансплант" е прекратен през 2017 година, а от началото на 2018 г. двама души са починали без да дочакат трансплантация на бял дроб.

Депутатите приеха проекторешението към разискванията с министъра по темата, внесено от БСП със 144 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“

В този срок министър Кирил Ананиев трябва да изготви анализ на трансплантационната дейност.

До 1 април 2019 г. министърът трябва да предостави на парламента и Национална програма за промоция на дарителство на органи, клетки и кръвни продукти.

Тя трябва да бъде изработена на базата на междуинституционално сътрудничество, както и необходимите промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес