Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наредбата за касовите апарати ще доведе до изтичане на лични данни на пациенти?

19 март 2019, 11:30 часа • 3049 прочитания

"Неприемливо е лекарските кабинети да бъдат приравнени с търговски обекти. Кое налага промяната в лечебните заведения, на мен все още не ми е ясно." Това казад-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в интервю за bTV относно новите данъчни изисквания за касовите апарати в лекарските кабинети.

"В тази наредба има много неща, които ни смущават, по простата причина, че чисто търговски еквилибристики са пренесени в медицинската практика", допълни още д-р Брънзалов.

"С този нов софтуер ще може да се проверява т. нар. складова наличност. Ние нямаме друга складова наличност освен електронните здравни досиета на българските граждани" , обясни д-р Брънзалов. Според него има риск от изтичане на информация.

"При положение че по някакъв начин се получи повреда или липса на връзка, ние трябва да преустановим работа", подчерта още д-р Брънзалов.

По думите му до момента няма обяснен авариен режим какво ще се прави, ако това се случи.

"Ние сме за подобряване на фискалния контрол, но наредбата в този вариант е неприложима в медицинската дейност в България", отбеляза д-р Николай Брънзалов.

Личните лекари настояват за допълнителни разговори с НАП.

Припомняме, че според Наредба № Н-18 всеки бон от касовите апарати в лекарските кабинети вече ще се изпраща в реално време до сървърите на Националната агенция за приходите. Целта е да бъдат предотвратени злоупотреби.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес