Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Началникът на "Пирогов": Няма протести, има разговори

05 май 2017, 09:40 часа • 855 прочитания

Няма бунтове и протести в спешната помощ на УМБАЛСМ „Пирогов“, имаше разговори с колегите от реанимационните клиники, които ще продължат и днес. Надявам се да стигнем до консенсус.

Това заяви директорът на болницата проф. Асен Балтов за bTV.

Проф. Балтов потвърди, че са били намалени пари за бонуси. "Досега някои хора са получавали 18% като допълнителен материален стимул, „но знаете какво е финансовото състояние на болницата – имаме 15,5 млн. лв. дълг в просрочие, който трябва да погасим, затова решихме да въведем баланс и да установим защо едни получават повече ДМС, а други – не. Има доста сериозен дисбаланс“, обясни Балтов.

Той добави, че с намаляването на парите е направен опит за възстановяване на справедливостта, който не е посрещнат с разбиране, затова разговорите продължават.

Проф. Балтов каза още, че, поемайки поста на директор на болницата, е заварил този дълг от 15,5 млн. лв., за който не се е знаело. Той е натрупан от доставки на медикаменти и консумативи. Това, което е успял да постигне, е да се погасява с по 150 хил. лв. повече на месец и да не се увеличава дългът. Структурните реформи обаче ще продължат, ще има оптимизацията, така че всички да са активно заети в лечебния процес и да се развиват, каза той.

Попитан за реформата на бившия здравен министър Петър Москов, гостът каза, че според него тя не се е случила, но пък е вкарала болницата в разход от 400 хил. лв. за системата за пръстов отпечатък. Единственото, което ще използват в „Пирогов“ след нея, са лаптопите.

За новия министър на здравеопазването проф. Николай Петров директорът на „Пирогов“ коментира, че е изключително сериозен човек, който знае какво прави.

По случая на 3-годишната Мерал проф. Балтов коментира, че са в патова ситуация.

Фондът за лечение на деца отказа операция на детето в „Пирогов“ с мотив, че няма проведена обществена поръчка за медицински изделия.

„Имаме специалисти, които могат да направят операцията, но от 3 септември миналата година е влязла в сила промяна в правилника във Фонда за лечение на деца, което е довело до изискването за обществена поръчка за всички скъпоструващи медицински консумативи. След празниците ще тръгне нашата обществена поръчка и, надявам се, в най-кратки срокове, което е около два месеца, да сме първите, които ще могат да работят по правилната методика на Фонда“, каза проф. Балтов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес