Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЗ: Новата Педиатрия ще се строи в двора на болница "Лозенец"

07 декември 2021, 11:40 часа • 4852 прочитания

Новата детска болница ще бъде построена в съществуващата болница "Лозенец". Това съобщи на специална пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му това е "най-подходящото място за изграждане на детска болница е в болница „Лозенец“ в самия Южен парк, която разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. По-хубаво място от това едва ли може да си представи човек за болница за деца. Проверихме, че може да се строи на този терен и няма пречки. Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите. Решението е взето след среща със заинтересовани лица, обяви още министърът. 

Кацаров допълни, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровка болница“ не може да бъде изпълнен и остава само да бъде прекратен. Той не може да бъде изпълнен, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране и той практически не може да бъде реализиран. "Не сме се отказали от идеята да се строи нова детска болница. COVID вълната измести акцента и фокуса на работата ни в друга посока, но сега може да се върнем на този нетърпящ отлагане проблем", каза Кацаров.

Министър Кацаров информира още, че "в Плана за възстановяване и устойчивост сме заложили на този терен да се постави първият в Източна Европа Протонен ускорител. Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца и затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена и в плана за въздушна спешна помощ с хеликоптерни площадки. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване на останалите детски отделения в страната. Имаме подкрепата на Камарата на архитектите и на сдруженията, които се борят от години за изграждане на детска болница."

"Остава един въпрос, който трябва да решим по възможно най-добрия начин. Изграждането на болницата ще отнеме минимум 5 години. Затова обмислихме и преценихме, че най-правилното е да реорганизираме Правителствена болница, така че по възможност децата, които сега се лекуват в специализираната детска болница, да се преместят в Правителствена болница, където условията са несравнимо по-добри. Този въпрос беше обсъждан от предишното Народно събрание и всички партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да се използва за това." 

В болница "Лозенец" протестират, не искат Педиатрията при тях

Той увери, че е по преценка на експертите болница "Лозенец" може да поеме децата. Тя има 283 легла, миналата година са намалели на 183 легла, като се използват под 50%. Има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще иска предварителна оценка, ремонтни дейности и оборудване. Това ще изисква време и няма да стане утре или вдругиден." 

Междувременно от 13:30 часа ще започне протест на работещите в болница "Лозенец" срещу предложението новата Педиатрия да се строи в двора на Правителствена. Повече подробности ВИЖТЕ ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес