Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъж на 53 г. от с. Зараево е първият заразен с COVID-19 в област Търговище

09 май 2020, 18:50 часа • 12662 прочитания

Днес бе свикано спешно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса в област Търговище. Повод за срещата бе първият регистриран случай на заразен с COVID-19 там. Със заболяването е констатиран мъж на 53 г. от село Зараево, община Попово. Преди да бъде хоспитализиран са му направени 2 броя експресни тестове от различни видове. Резултатите са били отрицателни. Приет е за лечение във Второ вътрешно отделение на областната болница. В деня на приемането му е взета и проба за PCR-тест. След изследване в референтната лаборатория по вирусология при УМБАЛ "Света Марина" - Варна, полученият в 20:00 ч. на 08.05.20 г. резултат е бил положителен. Това обяви областният управител на област Търговище Митко Стайков във Facebook страницата си.

По думите му, към момента пациентът е в умерено увредено състояние. Това е докладвал управителят на лечебното заведение доктор Иван Светулков. Сега се наблюдава начална дихателна недостатъчност. От тази сутрин вече няма температура. Пациентът диша самостоятелно, като се подава допълнително кислород през маска. Карантиниран в отделението е персоналът, работил в периода от получаване на положителния резултат до момента. Предстои да се вземат проби на всички тях и контактните им лица.

Към днешна дата в отделението се лекуват още 7 пациенти, обяснява Стайков. Те ще бъдат обслужвани от различен персонал. Създадена е организация за пълна изолация на мъжа с COVID-19 и обслужващите го медицински служители. "МБАЛ - Търговище разполага с достатъчни количества лични предпазни средства. Работи се съгласно всички изисквания и препоръки за безопасност. Днес са взети проби за PCR- тест на контактните лица от семейството на заразения пациент. Резултатите ще бъдат готови в началото на седмицата. Дотогава ще бъдат карантинирани в домашна обстановка. Направени са им и бързи тестове за коронавирус, като резултатите са отрицателни", посочва областният управител.

Той уверява, че са предприети мерки и спрямо работното място на съпругата на заразения - шивашка фирма в Попово, където тя е работила с около 30 души. Информация за предприетите действия е сведена до кметовете на съответната община и на село Зараево, както и до директора на училището в населеното място.

"Апелирам гражданите на област Търговище да запазят спокойствие, но да спазват висока лична хигиена и обществена дистанция. Въпреки че в страната, мерките се отпускат, необходимо е да бъдем високо отговорни към личната си безопасност и добро здравословно състояние!", призовава в заключение Митко Стайков.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес