Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МС спря закриването на компанията, която обслужва медицинските хеликоптери

09 август 2023, 16:10 часа • 1277 прочитания

Хеликоптерите за спешна медицинска помощ, които се очаква да дойдат в България, ще бъдат експлоатирани от дружеството "България Хели Мед Сървиз". Правителството спря предприетата от служебния кабинет процедура по закриване на дружеството.

Официално

Ето какво се казва в решението на МС:

Още: Ето къде ще се градят оперативни бази за медицинските хеликоптери

"Министерският съвет прекратява ликвидацията на едноличното акционерно дружество с държавно участие в капитала „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД. Паралелно е това правителството възлага на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД да извършва услуга от общ икономически интерес - полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата.

Прекратяването на ликвидацията и продължаването на дейността на държавното дружество ще позволи полетите за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ да се осъществява от специализиран държавен авиационен оператор - търговско дружество.

Като търговско дружество - публично предприятие, за „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД ще се прилагат разпоредбите на Закона за публичните предприятия, който осигурява прозрачност на дейността му."

Още: България ще разполага с медицински хеликоптери до месец

Основна дейност

Транспортният министър Георги Гвоздейков напомни, че за усвояване на европейските средства за системата ХЕМС трябва да се изпълнят европейските директиви. Друго условие е дружеството, което ще изпълнява функциите на авиационен оператор, да има за основна дейност спешната помощ по въздух.

"Много е важно тук отговорността и функциите да бъдат делегирани конкретно на някой и той да носи цялата отговорност. Всъщност е ясно, че създавайки отново "България Хели Мед Сървисис" се делегират изцяло правата по функционирането на спешната медицинска помощ по въздух ясно и категорично, което всъщност улеснява и модела на финансиране и издържане на цялата система в България", обясни Гвоздейков.

Преди да бъде назначен за транспортен министър в редовния кабинет Гвоздейков беше изпълнителен директор на България Хели Мед Сървисиз и остро критикува решението на служебното правителство за закрие компанията и да прехвърли оперирането на ХЕМС на Националния авиационен оператор, бившият Авиоотряд 28.

Още: Подписаха избора на фирма за медицинските хеликоптери, ето кога се очакват

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес