Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москов: Ваксината "Пентаксим" няма да бъде спряна, безопасна е

20 януари 2016, 18:15 часа • 4296 прочитания

Петвалентната ваксина "Пентаксим” е сигурна, доказана и многократно използвана. Тя няма да бъде спряна след становището на прокуратурата. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването.

По думите на Москов „Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България. Проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на страната ни, но самата ваксина е безопасна. 

Припомняме, че малко по-рано днес прокуратурата обяви, че ваксините "Пентаксим" и "Еувакс" не са разрешени за употреба у нас. Министърът обаче заяви, че всички 100 000 дози от ваксината са раздадени. „Пентаксим”-ът, внесен от дарението на Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години”, заяви Москов, като уточни, че дарените ваксини от Турция са опаковани в южната ни съседка, но съдържанието им не е.

Според Москов юристи от министерството подготвят сигнал до прокуратурата да разследва кой стои зад тези атаки. „Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни”, заяви министърът, цитиран от "Фокус". Той припомни, че според становището на Изпълнителната агенция по лекарствата препаратът може да се използва в България. 

Москов посочи, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават. „Нито един от компонентите не се произвежда в Турция. Всеки един се произвежда във Франция. Част от тях се опаковат в Турция”, заяви министърът във връзка с произхода на ваксината.

По думите му в страната има търговец и вносител на „Пентаксим”, но те не са се явили на търга за доставката на ваксината. Заради това правителството не е могло да осигури ваксините за новородените и това е наложило вноса на ваксината от Турция. Москов поясни също, че ваксината е разрешена на територията на целия ЕС.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес