Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москов: Ваксината "Пентаксим" е безвредна, няма забрана за използването й

20 януари 2016, 12:03 часа • 3996 прочитания

Министърът на здравеопазването Петър Москов опроверга информацията за 5-валентната ваксина "Пентаксим", част от задължителния имунизационен календар на българските деца, че не отговаря на критерии, "някой щял да я забранява и че прокуратурата щяла да я спира от употреба". Това, по думте му, е категорична лъжа.

Гарантирам на родителите, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС, заяви Москов след редовното правителствено заседание.

„Гарантирам това на всички български родители. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата им. Това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото”, каза възмутено здравният министър.

Той обясни, че „Пентаксим” е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било и в предишните години. „Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин „Пентаксим” не е забранена и няма как да е”, каза Москов.

Той пояси, че проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а била съвместна с него, за да се удостовери по различни анонимни сигнали, че ваксината не е опасна. „Проверката беше съсредоточена по отношение на другата ваксина „Еувакс” 0 против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза, природно бедствие. Тя не е била част от задължителния имунизационен календар. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на проверка”, коментира още Петър Москов.

Относно това защо предаването на журналистката Валя Ахчиева, която правеше разследване за тази ваксина, е спряно, той обясни, че няма никакво отношение към спирането му.

Няма забрана за използване на внесената от Турция петвалентна ваксина, заяви пред БНР заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков. Според наши източници Върховната административна прокуратура е изпратила писмо до Изпълнителната агенция по лекарствата, с което спира ваксината, докато се изясни дали е законна употребата й.

Шарков каза обаче, че тази ваксина е идентична с произведената във Франция и притежава всички необходими документи.

""Пентаксим"-а отдавна е по кабинетите на джипитата. Той е в задължителния имунизационен календар. Това е френска ваксина. Тя е разрешена за използване. Има, доколкото знам, необходимите документи от Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя си е една и съща ваксина. Та нали самите те изпратиха писмо, в което казват, че това е тяхна ваксина. Много отдавна", заяви той.

Внесената от Турция "Пентаксим" вече втори месец се ползва за имунизиране на бебетата в рамките на Задължителния имунизационен календар. Тя има същите активни съставки като произведената във Франция. Но тъй като е внесена от страна извън Евросъюза, възникна спор дали употребата й у нас е законна.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес