Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москов се заканил, че ще махне шефа на Окръжна болница още през септемри 2014 г.

19 юни 2015, 08:12 часа • 14451 прочитания

За първи път ме уволни Жан Виденов, преди 20 години, когато бях известен демократ и виден СДС-ар. Тогава осъдих министерството и бях възстановен.

Тази ретроспекция направи д-р Димитър Димитров, който бе наскоро уволнен от поста си на изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Ана" от здравния министър Петър Москов.

Той обясни уволнението си с това, че по време на съвет от миналата седмица е било взето решение 5-членния досега съвет на директорите на болницата, да бъде намален на 3-членен. По този начин д-р Димитров, външен експерт и друг колега от болницата са отпаднали.

"През септември миналата година, преди изборите, ми се обадиха колеги, че по време на предизборно събрание Петър Москов е казал, че първата му работа ще бъде да ме уволни, не зная защо"..., допълни още д-р Димитров.

Д-р Димитров заяви, че никога не е имал проблем с Москов, който му е бил подчинен: "Изпращал съм го на специализации, винаги е имало съдействие от моя страна."

На въпрос дали уволнението му се дължи на предвижданите здравни реформи д-р Димитров попита: "Кои реформи?" и допълни, че до момента здравна реформа не се вижда. "Може би това е болнична, но не и здравна реформа, защото здравната се почва от извънболничната помощ", добави още бившият шеф на Окръжна болница.

Вие видели ли сте какво влиза в тези реформи, не може тепърва да се решава, това трябваше да стане преди 7-8 месеца, категоричен бе  Димитров. Според него всяко едно заболяване е социално значимо заболяване: "Сега може да кажем - дано да сме болни по основен пакет, както преди – дано сме болни по клинична пътека." Димитров бе категоричен, че здравноосигурителният модел не може да има лимити.

Лекари от Окръжна болница коментираха уволнението на началника си така: "Ако сменяме директорите, но оставяме системата, тогава нещата не са ОК."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес