Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москов не се яви пред здравната комисия за обяснение за сливането на болници

07 май 2015, 16:36 часа • 7698 прочитания

Министърът на здравеопазването Петър Москов не се яви на заседанието на здравната комисия в парламента. Отсъствието му от заседанието промени изцяло дневния ред на народните представители, предаде БГНЕС.

Министър Москов трябваше да отговаря на депутатски въпроси и да даде обяснения за предложеното сливане на лечебните заведения, което предизвика недоволство сред мнозина. Здравният министър трябваше да присъства и заради обсъждането на промените в Закона за здравното осигуряване. Очакванията бяха срещу тези идеи да се обявят както народни представители от опозицията, а така също и от управляващото мнозинство.

Заради неговата липса депутатите ще разгледат само промените в Закона, които ще бъдат представени от зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

След като Москов уволни директора на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, стана ясно, че сред идеите за реформа на министъра на здравеопазването е и тази - да слее администрациите на девет университетски болници - Александровска болница, болница "Св. Иван Рилски", болница "Св. Екатерина", "Майчин дом", Инфекциозна болница, Белодробната болница, Педиатричната болница и др. Разчетите на МЗ показали, че така ще бъдат спестявани по няколко милиона лева всяка година.

 

В понеделник Петър Москов съобщи пред медиите, че до една година в страната ще бъдат закрити 50 болници. От ДПС обявиха намерението си да внесат "вот на недоверие" срещу правителството заради политиката в областта на здравеопазването. С голяма вероятност евентуалния "вот на недоверие" срещу политиката на Москов да бъде подкрепена и от "БСП лява България"

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес