Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мими Виткова: Мораториумът за лекарствата е "димна завеса"

15 декември 2017, 07:30 часа • 1342 прочитания

Бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова определи като "димна завеса" мораториум за лекарствата и допълни, че зад нея се крият огромните проблеми в здравеопазването. 

"Това за мен е въпрос на политическо безхаберие, съжалявам за тежката дума, която използвам. Нито една политическа партия не желае да погледне реално проблемите в здравеопазването. Използват, за съжаление, като лозунги проблемите в системата преди избори и после забравяме за тях", допълни още д-р Виткова за агенция Фокус. Тя добави, че решенията не са лесни, но е наложително да се търсят.

"Ситуацията вече става нетърпима. Докладът на ЕК, който излезе наскоро, говори за такива очевадни неща, които ние като българи трябва да се срамуваме, че не ги виждаме. Може ли в доклада да ни посочват, че цели региони в страната са лишени от достъп до медицинска помощ, защото хората нямат пари за транспорт до лекаря или няма транспорт въобще. И вижте какво се случва – общинските болници сме ги отписали, ама там също живеят хора и се лекуват хора. Проблемите са на ниво областни болници и най-големият проблем е, че там няма лекари. Поради липсата на лекари те не могат да вземат определени клинични пътеки, поради което доходите на болницата намалят и дейността е блокирана. Ние се докарахме до такова ниво, че да имаме болници в 3-4 големи града, къде го има това по света", коментира д-р Мими Виткова.

Според нея за проблемите в здравеопазването са нужни политически решения. Тя уточни, че "изтичането" на лекари от България вече създава сериозен дефицит на кадри.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес