Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицински сестри от Карлово и София хвърлиха оставки, настояват за по-високи заплати

26 септември 2019, 20:00 часа • 3456 прочитания

Колективна оставка са подали лекари и медицински сестри от детското отделение на Карловската болница. Предизвестия за напускане са депозирали и сестрите от централната реанимация на столичната болница "Токуда". Причините за недоволството са ниските заплати и условията на труд, съобщава БНТ.

Лекари и сестри от детското отделение на Карловската болница решили да подадат колективни оставки, след като разбрали, че допълнително материално стимулиране са получили само две отделения в лечебното заведение.

„Ако тези момичета напуснат няма възможност за едно адекватно обслужване на пациентите. Трудно се живее вече с една заплата от 700 лева особено, когато става въпрос за толкова сериозен труд“, заяви пред националната телевизия д-р Нася Димитрова – педиатър в детското отделение към МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово.

Работещите в карловската болница бяха категорични, че настояват да получават заплата от 950 лева. Директорът на болницата обеща, че ще увеличи заплатите на всички медицински сестри със сто лева от първи октомври. Така основното възнаграждение за старша сестра трябва да стане 900 лева, а за останалите – между 800 и 850 лева. Пелев обещал и допълнително материално стимулиране. Така заплатите на сестрите щели да достигнат 950 лева.

Здравният министър каза, че още няма информация с колко са се повишили заплатите на сестрите в държавните и общинските болници след увеличението на цените на част от клиничните пътеки и отпуснатите от кабинета 50 млн. лв. „Трябва до края на месеца да ни предадат информацията за увеличението на заплатите. Увеличението стана от първи юли за дейността, всъщност това се отчита през август и идват с отчетите за септември“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве за догодина това мога да ви го обещая от сега“, уточни той.

Министърът каза, че ще иска среща и с ръководството на болница "Токуда", след като стана ясно, че сестрите от централната реанимация са подали колективна оставка. От болницата отказаха да обяснят причините. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи съобщиха, че подкрепят колегите си и заплашиха с ефективни протести, ако проблемите на съсловието не бъдат решени в разумни срокове.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес