Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масово не се спазват мерките срещу COVID-19, счита доц. Кунчев

29 юли 2020, 08:00 часа • 5689 прочитания

В последните дни се движим между 3000-5000 PCR теста. България е на последно място на Балканите по заразени и на пето в Европа. Два са факторите за това - на Балканите има ръст на заразените, като тази вълна започна да засяга и други страни.

Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той коментира развитието на COVID-19 у нас и в Европа.

Едно е, че има вълна, второто е, че много хора се събират на едно място, защото моето впечатление е, че масово не се спазват мерките, коментира още доц. Кунчев.

Процентът положителни проби е около 5% и той се задържа в тези граници, подчерта националният здравен инспектор. По думите му има определено подмладяване на засегнатите от - близо 50% от новоположителните са под 65% години. Все по-често срещаме случаи на хора с клиника, които не са кой-знае с какви придружаващи заболявания, но те стигат до интензивно отделение. COVID-19 е опасно заболяване и да се казва, че хората не загиват от него, е несериозно. Хората умират заради усложняващите се фактори, които COVID-19 предизвиква, стана ясно още от думите на доц. Ангел Кунчев.

Рискът за населението в Димитровградско е минимален. За нас най-важното е питейната вода да отговаря на стандартите, коментира Ангел Кунчев по повод замърсяването в района на река Марица.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес