Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масови лекарски оставки и във Варна

10 декември 2013, 13:46 часа • 47128 прочитания

След като вчера всички уролози от „Пирогов” подадоха заявленията си за напускане заради конфликт с друг лекар, днес стана ясно, че масови лекарски оставки са се подали и във Варна. Всички 13 лекари в единствения за Североизточна България тубдиспансер, който се намира в Морската столица, са поискали да бъдат освободени. От 2 януари те няма да бъдат на работа, съобщава „Стандарт”.

Търпението на медицинския екип се изчерпа, от август не са получавали заплати, а само аванс, каза шефът на здравното заведение д-р Станимир Киряков.

От 3-4 години нямаме и пари за работно облекло, посочи един от доайените на екипа д-р Димчо Караянчев.

Лекари и сестри работят при тежки условия и температури не по-високи от 10-11 градуса, видя репортер на „Стандарт". С нафта на вересия топлят само болните в стационара. Тубдиспансерът е общинско дружество, но субсидията по 30 лева на леглоден идва от МЗ. Според Дружеството за белодробни заболявания лечението на един болен от жълтата гостенка на ден е поне 80 лева.

Утре шефът на тубдиспансера във Варна доктор Станимир Киряков има среща с кмета на града Иван Портних, за съдбата на здравното заведение. Причината е, че финансовата комисия към Общинския съвет дори не е разгледала предложението на колегите си от комисията по „Здравеопазване" за финансиране оздравителния план на болницата. Според него, за да не затвори врати тубдиспансерът, общината трябва да даде тази година 150 хиляди лева и следващата година още 150 хиляди за покриване на стари дългове, както и още 200 хиляди за разкриване на отделение за неспецифични белодробни заболявания. Това е единственият вариант болницата да продължи своята дейност. Натрупаните борчове от 2010 г насам са над 300 000 лв.

В момента в стационара на болницата се лекуват 28 туберкулозно болни, 12 от които са новооткрити този месец. В някои ромски фамилии има пламнали и малки епидемии от коварната болест.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес