Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малките болници затруднени да обособят инфекциозни отделения от COVID-19

24 март 2020, 14:19 часа • 1867 прочитания

Обособяването на отделение за коронавирус инфектирани във всяка болница няма да стане лесно при малките лечебни заведения. Подобен пример може да се даде с общинската болница във Велики Преслав, където трудно биха се справили с по-тежък случай на заразен с COVID 19, предаде кореспондентът на БГНЕС.

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб стана ясно, че след консултация с премиера, експертите са препоръчали на здравния министър да разпореди обособяването на инфекциозни отделения и интензивни легла във всяка болница. Очаква се днес той да издаде такава заповед. 

1 нов болен от коронавирус, тепърва ще има заповед за специални отделения във всички болници

Лечебното заведение във Велики Преслав е единственото в Шуменско освен това в областния град. В момента в него се лекуват 40 пациенти. Достъпът е ограничен заради пандемията.

Тъй като работим, имаме вътрешно отделение първо ниво, приемаме пневмонии – логично е да постъпват пациенти с подобни оплаквания. Ние си го приемаме и поемаме целия риск, заяви д-р Иван Димитров, МБАЛ-Велики Преслав.

В лечебното заведение имат възможност да правят тестове на пациенти за коронавирус

Нямаме място, което да е отделено, на този етап няма и логика да ги отделяме. Все още няма подобен случай, но рискът съществува. И ако има подобно нещо – опасността е, че ще бъдем в 14-дневна карантина – там вече са притесненията доколко чисто физически персоналът, които ще остане вътре ще издържи, каза още Иван Димитров.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 март

Базата на болницата е голяма, но въпреки това – отделянето на пациенти с коронавирус в специално инфекциозно отделение няма да е лесно. Проблем са и личните предпазни средства, подчерта д-р Иван Димитров.

Инфекциозното отделение е по-широко понятие. Това, което може да очакваме е патология – до ниво кислородотерапия сме готови – работи ни кислородната инсталация, но за дихателна реанимация – не.

Така ако се окаже, че случаят е тежък, ще се наложи пациентът да се транспортира до лечебното заведение в Шумен.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес