Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Майка осъди РЗИ-Варна заради отказ за отлагане на имунизации

14 август 2018, 08:30 часа • 13603 прочитания

Административния съд във Варна определи като нищожно решение на Областна специализирана комисия към Регионалната здравна инспекция (РЗИ), с което е отказано отлагането на на задължителните имунизации на дете, страдащо от аутизъм, съобщи Moreto.net.

Произнасянето на магистратите е по жалба на майката на детето. Тя оспорва решението на здравния орган, с което е постановено провеждането на задължителните имунизации за възрастта и реимунизации по индивидуална схема.

Настойникът изтъква, че не са изложени съображения за постановения отказ за отлагане на имунизациите. Освен това счита, че решението на комисията е взето при незаконен състав. Майката посочва, че органът не е направил преценка за необходимостта от отлагане на имунизацията, предвид диагнозата детски аутизъм.

От РЗИ посочват, че по правилата за имунизациите в страната въпросната диагноза не е включена в медицинските противопоказания за имунизациите съгласно Имунизационния календар.

Майката е изпратила своето искане за отлагане на имунизациите за повече от 3 месеца през март 2018-та. Няколко дни след молбата ѝ комисията се събира, за да вземе решение. Съдът обаче установява, че не е спазено изискване и комисията не е заседавала в пълния състав, определен от директора на РЗИ-Варна. Освен това в състава не е взел участие невролог, както е по изискване. Това означава, че липсва компетентност на колективния административен орган.

Съдът констатира още, че при издаване на решението не са изложени никакви фактически и/или правни основания за постановения отказ.

"Липсата на мотиви препятства преценката за законосъобразност на акта и извършване на съответната проверка за неговата правилност. В случая става въпрос и за здравето на малолетно лице, като предотвратяването на риска от постваксинални усложнения и задълбочаване на заболяването е особено съществено. Дебатът „за и против ваксините“ е открит в обществото и създава предпоставки за възникване на съмнения от ползата на ваксините, съответно и такива за разпространението на инфекциозни болести, поради самоволен отказ от поставянето им. Именно поради това в задължение на компетентните органи, на които е възложена преценката за отлагането на ваксинацията, е да изложат ясни и обосновани мотиви за необходимостта от ваксинация и липсата на противопоказания за всеки конкретен случай. Това не е сторено и съдът не може да прецени дали в настоящата хипотеза и при съответното заболяване на детето, съществува риск от ваксинация или същата е необходима", пише в съдебното решение.

В крайна сметка оспореното решение е счетено за нищожен административен акт, като издаден от некомпетентен орган при липса на кворум и при съществено нарушение на изискването за съдържание. Съдът осъжда РЗИ да плати разноските по делото в размер на 510 лева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес