Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мая Илиева: Кой в Европа работи за 25 ст. на час?

09 март 2020, 09:07 часа • 1999 прочитания

 

Убедени сме, че има достатъчно средства, за да бъдат покрити нуждите ни. Това каза лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева в интервю за bTV.

"Неизпълними могат да кажат, когато има един баланс между заплащането. Виждате каква е ножицата. Има на много места прекалено големи заплати. Убедени сме, че в здравеопазването има достатъчни много средства, така че да бъдат покрити и нашите нужди", обясни тя.

Според нея планът на здравните власти при нужда да бъдат командировани медицински сестри няма да сработи, защото в момента те са прекалено малко.

"Никой не казва една медицинска сестра за колко пациенти се грижи. Говорих с Габрово – нямаха нищо, нямаха обикновени маски и ръкавици. Това ли е отношението на държавата към здравните работници", попита Илиева.

В отговор на коментар, че ако протест, като този в сградата на Народното събрание се беше случил във страни като Франция или Германия, мерките щяха да са по-сурови Илиева отговори:

"Във Франция и Германия кой работи за 25 ст. на час, кой работи за 300 евро на месец? Това го няма в никоя държава в Европа."

Илиева допълни, че ще бъде потърсена отговорност от началника на "Пирогов" Стоян Балтов, който е показал лични данни на Бойка Анастасова, за да покаже какво е заплащането ѝ.

Тя посочи, че ако заразата с коронавирус се разпространи и болниците се напълнят, ще стане ясно, че медицинските сестри са изключително малко.

Милка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи коментира, че действията на сестрите са крайни, но разбираеми:

"При условие, че ние повече от 10 години пишем тонове декларации, срещи, разговори, които всъщност не дадоха искания резултат, вероятно колегите са прави. Медицинските сестри са добре оценени в западния свят и държавата не направи нищо за да ги задържи тук."

ОЩЕ: Може би има нещо хубаво в тази медийна атака - хората взеха да си мият ръцете

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес