Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ликвидират фирмата за медицинска помощ по въздух

28 февруари 2023, 17:54 часа • 1241 прочитания

Фирмата за медицинска помощ по въздух "България Хели Мед Сървиз" ЕАД се прекратява чрез ликвидация. Решението да се преустанови дейността на нарочно създаденото през август м. г. дружество е на Министерския съвет. Взето е на 23-ти февруари.

От днес документите за ликвидацията са внесени пред Агенцията по вписванията, а назначеният ликвидатор на дружеството Десислава Георгиева кани кредиторите му да предявят своите вземания в срок от шест месеца.

Със средствата, получени от ликвидацията, трябва да се покрият всички задължения на прекратеното дружество към държавата, физическите и юридическите лица, както и към персонала. Справка в публичните регистри сочи, че към месец декември във фирмата са осигурявани 12 души.

ОЩЕ: Медицински хеликоптери няма, но фирмата за полети с тях вече е факт

Имуществото, което остане след удовлетворяване на кредиторите, трябва да се предостави на министъра на транспорта и съобщенията.

Прекратени са договорите за управление на Съвета на директорите – Георги Гвоздейков, Георги Клисурски и Бранимир Радуилов. Те са освободени от длъжност, но не са освободени от отговорност.

Ръководството на дружеството така и не успя да финализира поръчката за доставка на един медицински хеликоптер на лизинг. Първият път тя се провали, защото нямаше нито една подадена оферта. При второто й обявяване имаше двама кандидати – "ЕЪР ТРАНСПОРТ ТРЕЙДИНГ" АД (Словакия) и "Хеливенчър ФТО" АД (Белгия). Тя обаче беше обжалвана от никому неизвестната фирма "Уилинк" – без дейност и без персонал. Спряна беше заради образуваното от КЗК производство.

Впоследствие Антимонополната комисия остави протеста без разглеждане, но поръчката така и не бе рестартирана.

ОЩЕ: След няколко поредни провала: Закриват фирмата за въздушни линейки

Меджидиев: Два хеликоптера ще бъдат осигурени на лизинг за въздушните линейки

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес