Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Личните лекари предупреждават за възможни проблеми с направленията

22 февруари 2018, 20:32 часа • 2263 прочитания

Отново напрежение в здравеопазването. Този път недоволството е сред личните лекари, които не изключиха да се стигне и до протести заради евентуален проблем с направленията.

Причината за него щяла да бъде нова наредба, според която личните лекари трябва да изпращат на преглед при специалист пациентите с висок риск от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Според медиците било напълно излишно за профилактиката на здравите им пациенти да отговарят кардиолозите и ендокринолозите.

"Вид дейност, която не е ефективна и ангажира около 5-6 млн. от нашия бюджет за нещо, което няма полза за пациента. Вместо да имаме възможността да се ползват когато наистина има проблем, ние ще си изгърмим направленията за консултации", коментира доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, пред Нова телевизия.

Припомняме, че преди ден бе обявено още, че ученическата бележка от личен лекар ще бъде на стойност не повече от 3 лв., като тя ще излезе от задължителния пакет на общопрактикуващия лекар.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес