Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарският съюз още мисли дали и как да накаже Мангъров заради КОВИД

19 януари 2022, 13:40 часа • 3607 прочитания

Все още Българският лекарски съюз (БЛС) продължава да разследва доц. Атанас Мангъров за твърдения, свързани с COVID-19. Към момента по случая работи етичната комисия и вероятно съвсем скоро ще има решение. Отговорът дойде след запитване на Actualno.com към пресцентъра на БЛС.

Припомняме, че в началото на декември 2021 година стана ясно, че срещу инфекциониста доц. Мънгъров е започнала проверка. Поводът е сигнал от д-р Петър Петров (доктор по биохимия, магистър по токсикология, нутригеномика, хранителна химия, както и бакалавър по биотехнологии).

Според д-р Петров, в интервю от 2 ноември 2021 година, пред Радио "Фокус", доцент Мангъров е напарил три изказвания, които нарушават чл. 3, чл. 13 и чл. 60 от Кодекса за професионална етика на лекарите в България. (ТУК МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ТВЪРДЕНИЯТА НА ИНФЕКЦИОНИСТА)

Според етичния кодекс на медиците, лекарят действа в интерес на живота, физическото и психическото здраве на пациента и съдейства за социалната му реадаптация. Всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет, като дори извън рамките на професионалната си дейност се въздържа от постъпки и действия, които биха уронили честта и достойнството на лекарската професия. Лекарят е активен член на обществото, съдейства за популяризирането на здравословен начин на живот и обществената хигиена.

Ако етичната комисия открие нарушение в изказванията на доц Мангъров, той може да бъде наказан с порицание, глоба в размер на 1 до 5 минимални заплати или заличаване от регистъра на лекарската колегия в срок от 3 месеца до 1 година (чл. 38).

По-рано днес (19 януари) министърът на образованието акад. Николай Денков изрази притеснение как така доц. Мангъров ще е част от важна работна група, касаеща мерките срещу коронавируса. След срещата на премиера Кирил Петков в Министерския съвет с "Възраждане" на 14 януари стана ясно, че доц. Мангъров ще влезе в работната група, която ще работи по предложения за евентуални промени в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

"По всякакви медицински стандарти доцент Мангъров отдавна трябваше да бъде изключен от Българския лекарски съюз. Доцент Мангъров отдавна изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни", заяви Денков пред Нова телевизия. Министърът обаче предположи, че решението на премиера да покани Мангъров може да е правилно от комуникационна гледна точка, тъй като "имаме проблем с комуникацията с широката общественост" и така може би хората ще чуят "по-добре другата страна".

Спомен с марка "Мангъров": Не очаквам втора вълна, в никакъв случай епидемични взривове

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес