Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарите склониха за рамков договор след обещани увеличения на парите

27 февруари 2017, 07:14 часа • 1154 прочитания

Национален рамков договор (НРД) ще има. Това реши Българският лекарски съюз (БЛС) този уикенд (25-26 февруари) с 219 гласа "за", 34 "против" и 9 "въздържал се".

За болнична помощ са предвидени 1,613 млрд. лева. Спрямо миналата година увеличението за първичната помощ, в която попадат личните лекари, е в размер на 13 млн. лева, което също прави 9% ръст. За специализираната извънболнична помощ ще бъдат дадени 219 млн. лева. За нея са преразпределени 8 млн. лева от резерва на Националната здравноосигурителна каса, което също означава увеличение от 9%.

Както и през миналата година, в НРД няма записан срок за въвеждане на пръстовия идентификатор в болниците и аптеките. БЛС продължава да не подкрепя тази реформа, а съдебно решение още се чака.

"Връщането на договорното начало беше много важно. Сега прехвърлянето на средства, при освобождаването на резерва, ще става само след становище на лекарския съюз. Намираме за голям успех, че бюджетите на болничните заведения ще станат по-гъвкави и ще се определят на тримесечие. Договорихме и след 1 април да бъдат изплатени 19 млн. лева надлимитна дейност от миналата година", обясни д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес