Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари питат: Как така разликата в заплащането на клинични пътеки стигат 30:1?

25 август 2020, 09:12 часа • 2259 прочитания

Изключително критично писмо на тема пари в здравеопазването изпратиха до медиите от организацията "Български лекари за ново здравеопазване". Лекарите твърдят, че са пратили въпросното писмо до здравния министър, управителя на НЗОК и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване.

Основните акценти в писмото са два. Първо, там се пита нормално ли е да има разлика от 30:1 в заплащането на различни клинични пътеки. Не са посочени кои са тези пътеки, но малко преди това твърдения се дискутира заплащането що се отнася до кардиология и педиатрия.

Вторият акцент касае заплатата на неназован директор на болница - твърдението е, че той взема петцифрена сума, а същевременно болницата официално е на загуба.

Ето и пълният текст на писмото, без никакви корекции:

"Директори на болници и… директори на болници, Госпожи и Господа.

Любопитни разлики в заплащането на болничните директори, Г-н Министър, Г-н Управител, Г-жо Председател.

Имате ли мнение, защо се позволява такъв дисонанс по отношение на финансирането на отделните специалности в болничната помощ? Твърде високо ли са оценени процедурите в областта на кардиологията, или са твърде ниско тези в педиатрията? Понятието относителна тежест при финансирането на медицинската дейност говори ли Ви нещо? А понятията европейски стандарт и справедливост?

Според Вас, действащото съотношение 30:1, като разлика в заплащането между отделните направления („клинични пътеки“) нормално ли е?

Нашето конструктивно предложение е да се въведе стандартната за Европейския съюз относителна тежест при финансирането на медицинските услуги. Ако се постигне това, нищо чудно един ден в системата да има функциониращи и частни педиатрични звена, като ясен признак за това, че нещата вървят към добро.

Също така задаваме въпроса как се определя месечното възнаграждение на един директор, който получава 5-цифрена месечна заплата, а същевременно болницата официално е на загуба и виждаме медицински сестри на протестите срещу ниското заплащане?

Апропо, докога ще се позволява изпълнителните директори на лечебни заведения да се разкъсват между административната си и клинична дейност? Помислете и за тяхното здраве.

p.s. Ако не знаете отговора на тези въпроси, може да попитате и ня#КОЙ друг.

С уважение"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес