Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари казват, че скоро ще има по-добър алгоритъм за лечение на коронавирус

13 април 2020, 07:56 часа • 7527 прочитания

Предстои Страстната седмица и хубавото време, което неиминуемо ще доведе до проблем. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов във връзка с епидемията от коронавирус.

Сега в "Пирогов" 10 души са на апаратна вентилация т.е. интубирани, а болницата има 120 апарата. 6 души са 25 дни на вентилация, има и още хора, на които се подава кислород. По думите на Балтов пред Нова телевизия, ще има по-ефективен алгоритъм за лечение - с хидроксихлорохин, може би още тази седмица. Сега той вижда проблем в това, че хората доста дълго време се лекуват вкъщи, с указания от дистанция на лични лекари и се пробват различни антибиотици, преди да се стигне до болница.

По думите на д-р Иван Колчаков, ръководител на "Софиямед", лечението с хидроксихлорохин зависи много от придружаващи заболявания. "В България нещата са управляеми", подчерта Колчаков и изтъкна, че същото казва и директорът на "Пирогов". Той допълни, че на първо място са мерките за социална изолация, защото вирусът не се размножава, той е само "една проста молекула" и може да се възпроизведе само чрез хората. Лекарят увери, че "сме хванали доста неща в ръцете" и че скоро ще може икономиката да почне да заработва и че в болниците хигиената може да бъде на толкова високо ниво, че да няма риск от разгаряне на огнища от зараза.

"Ако спазваме всички изисквания, ще поемем минимално количество вирус и това ще активира имунната ни система - това не е доказано, но е толкова логично и има научни статии на тази тематика", заяви Колчаков.

Проф. Балтов направи прогноза, че до 10 – 14 дни ще видим последствията от дните около уикенда, когато много хора са се отпуснали и са нарушавали съветите за социална изолация. "Вирусът витае във въздуха на София", предупреди лекарят, като според него хубавото време няма да убие заразата в София.

Това не е грип, настоя Балтов, който даде пример – хора лежат по 28 дни, а не могат да се изчистят вируса.

Балтов изрази задоволство от организацията в "Пирогов" и това, че диагнозата се поставя в палатки извън болницата. "Мисля, че София има огромен потенциал и ако всички болници се включат, това ще може да бъде поето", каза той пред Нова телевизия.

Според Балтов, с течение на времето здравната система ще почне да намира отговор и да прихваща случаи на COVID-19 все по-рано, което да позволи по-ефективна борба с COVID-19, преди интубация. В началото имахме 4 лаборатории за PCR тестове, вече имаме над 15, добави той.

Късметът, че имаме по-малко случаи, е, че хората се вслушаха в началото в препоръките на щаба, според Балтов. Той предупреди, че много малко хора имат антитела имуноглобалин G. И добави, че може би има между 15-20% риск болен от COVID-19 да повтори разболяването.

Още: "Коронавирусът - Турция, Гърция и САЩ в епицентъра на новините"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес