Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунчев: Ваксинираните трябва да продължат да се пазят

09 януари 2021, 09:26 часа • 4567 прочитания

Хората, които сега са ваксинирани, задължително трябва да продължат да се пазят, въпреки че за тях вече рискът намалява.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на Нова тв.

 "Все още няма доказателства, че веднага след първата доза всички получаваме такова ниво на имунитет, което е предпазно и със сигурност не могат да се разболеят. Вероятно с по-виските нива ние няма да караме тежко заболяването, но все пак идеята е човек да е изцяло предпазен. Никъде производителите на ваксината не гарантират, че само с една доза ще се осигури имунитет", припомни Кунчев.

По думите му най-голямото количество поръчани ваксини е на "Астра Зенека".

"Астра Зенека" бе направена по по-позната технология и бе доста по-напред в получаването на разрешение и е една от първите, която очаквахме да пристигне".Така отговори той на въпроса дали масовата имунизация у нас ще се извършва с ваксината на "Астра Зенека". "Усещам едно голямо нетърпение по отношение на ваксините, което ме радва", допълни доц. Кунчев.

"Предполагам, че редът ми за ваксинация ще дойде в следващите 1-2 седмици, в момента, в койта завършим имунизацията на колеги, които наистина работят на първа линия като сина ми", подчерта инспекторът.

"Дори да не сме завършили изцяло ваксинирането на цялата здравна система, в момента, в който обхванем хората на първа линия, може да започнем вече с хората от първите домове за възрастни хора, където все още не е имало заболявания", каза още той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес