Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунчев иска удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември

18 септември 2020, 14:15 часа • 2018 прочитания

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване на извънредната обстановка до края на месец ноември. Това стана ясно по време на дискусията за кроронавируса у нас.

По думите му не се налага въвеждане на нови по-строги мерки.

Доц. Кунчев посочи два факта за коронавируса, които го притесняват най-много

"Това, което очакваме, никак не е оптимистично, по три причини - стартът на училищата, започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един-два месеца. Затова, ако Министерският съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната обстановка до края на ноември", заяви доц. Кунчев, цитиран от БНР.

Националният здравен инспектор заяви, че очаква в края на другата седмица вече да има болни ученици, които са се заразили в училищата, а не преди 15 септември.

Вчера образователният министър Красимир Вълчев коментира последните случаи на заразени учители и ученици с коронавирус по следния начин: "Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден ежедневно, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Вероятно, това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3 % от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици".

Доц. Кунчев обяви още, че се очаква другата седмица да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора. Те ще са безплатни и прогнозите са, че ще бъдат в кабинетите на семейните лекари в средата на октомври. Според доц. Кунчев ще има достатъчно време за имунизация на желаещите преди настъпването на грипа, съобщава БНТ.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес