Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко от учителите ще се ваксинират, проверява РЗИ

04 януари 2021, 00:54 часа • 2849 прочитания

Регионалните здравни инспекции проучват дали учителите, които работят на тяхна територия, желаят да се ваксинират. Във Варна педагозите трябваше да отговорят до вчера - 3 януари, в Бургас, Русе и Перник все още на получили окръжното запитване, а в Пловдив и София списъците вече са готови, уточнява Монитор.

Преди коледната ваканция и старта на ваксинационната кампания у нас около 20% от учителите в столичното 119-то училище "Академик Михаил Арнаудов са посочили, че желаят да се ваксинират. Според директора на школото Диян Стаматов броят им ще нарасне, тъй като тогава все още информацията относно ваксините и страничните им ефекти е била оскъдна. Той също се е записал в списъка, въпреки че преборил коронавируса. Директорът обясни, че докато започнат поставянето на ваксини на учителите ще са минали около 3 месеца от преболедуването му и вече антителата му ще са намалели. "Дори и 30% от учителите да пожелаят да се ваксинират, това са около 20 -21 000 души. Това ще е втората фаза на кампанията и ще сме полезен пример за по-масово ваксиниране“, смята Стаматов.

Още днес се очаква да пристигнат новите 25 000 дози, като вече се подготвя ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал. Общините вече събират списъците със съгласие. Потребителите и персоналът в социални институции и педагогическите специалисти и персонал за отглеждане на норки са част от втората фаза на ваксинационния план у нас, която обхваща общо 112 080 лица. Следващите седмици у нас трябва да пристигнат близо 100 000 дози. След доставката на 4 януари се очаква втора средата на месеца. В нея ще има около 35 000 дози ваксини. В края на месеца или в началото на февруари пък се чака трета отново за около 35 000 дози.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес