Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко деца в България ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус?

20 декември 2021, 07:48 часа • 5153 прочитания

На този етап нямаме никакви опасения относно ваксината срещу коронавирус за деца от 5 до 11 години. Очаквам около 1/3 от ваксинираните родители в България да си ваксинират децата. Не мога обаче да кажа какъв ще е интересът. Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата (EMA) проф. Илко Гетов.

6 месеца е срокът на годност на тази ваксина (на Pfizer/BioNTech). Дозите за деца са по-малки, уточни той пред БНТ.

Децата като част от обществото са възможни преносители на вируса. Ваксинирането е гаранция за връщането към социален живот, настоя проф. Гетов. Има заболявания, които се решават с повече дози ваксина, не само с една – нека не се поддаваме на спекулации, че някой печели на наш гръб. Към днешна дата 52% от световното население е ваксинирано – нали не можем да си мислим, че някой точно с нас си прави експеримент, подчерта експертът.

Д-р Веселина Кендерова коментира пред bTV, че огромен процент деца минават коронавируса асимптоматично.

Същевременно проф. Гетов заяви, че относно ваксинирането на бременни жени няма притеснения.

Всички имат нужда от ваксина, само ние. Да, Германия е отправила запитване за ваксини, които са в България, потвърди проф. Гетов.

В началото на 2021 година гледах с известни притеснения към ваксините, но се убедих бързо, уточни проф. Гетов. И подчерта, че още никой не може да каже колко време ще даде имунитет третата доза ваксина.

Седмицата на коронавируса: 9 области вече са в жълтата зона

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес