Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хепатит А е тръгнал в бежанския лагер във "Враждебна", обмисля се карантина

28 април 2014, 17:43 часа • 38184 прочитания

Лагерът за бежанци в столичния квартал „Враждебна” може да бъде поставен под карантина заради епидемия от Хепатит А. В момента щабът на армията обсъжда въвеждането на мярката, съобщи източник на Actualno.com.

Според информацията през миналата седмица е установено, че двама от сирийските бежанци са болни от коварната болест. През тази вече имало шестима заболели. Затова лагерът във „Враждебна” може да бъде поставен под карантина.

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Болестта може да бъде прихваната чрез вирус, чрез паразит, при поемане на наркотици и алкохол. Симптомите при острата фаза включват силна умора, пожълтяване на кожата и/или очите, гадене, повръщане, виене на свят или диария. Различните разновидности на хепатита са A, B, C, D, E, F и G. Хепатит A е известен като жълтеница или инфекциозен хепатит. Обикновено се предава чрез храна.

Острата фаза обикновено продължава от 4 до 6 седмици със или без жълтеница, умора и увеличен черен дроб. Пиенето на големи количества вода, почивка на легло и добро и здравословно хранене са все компоненти, необходими за пълното възстановяване. През последните години бе открита и ваксина, която може да се смята за превантивна терапия за пациенти с хронични терминални инфекции. Ваксината може да спре евентуална инфекция и у лицата с отслабнала имунна система, някои застрахователни компании и медицински заведения предлагат безплатна ваксинация на пациентите.

Хепатит А е една от най-леките форми на болестта и въпреки заразата, при правилно лечение черният дроб се възстановява напълно. Лечението обикновено продължава от две до осем седмици. Само в 1% от случаите на хепатит А болестта може да причини остра чернодробна недостатъчност, кома и смърт.

Припомняме, че грижата за лагера беше поета от военните на 1 февруари тази година. Армията готви по два пъти на ден на бежанците, като яденето включва основно ястие плюс десерт. Пиле с ориз и фасул били най-често срещаните ястия в менюто.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес