Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвят 9 хеликоптерни площадки за спешна помощ

23 май 2023, 17:07 часа • 1837 прочитания

Девет хеликоптерни площадки за спешна помощ по въздуха (HEMS) е планирано да се изградят, като те ще са в градовете Русе, Плевен. Велико Търново. Пловдив, Сливен, Стара Загора и 3 в София. Това става ясно от отговор на здравния министър Асен Меджидиев до депутата Ралица Тодорова (ГЕРБ-СДС).

За да се осигури безопасно движение на въздухоплавателни средства, около всяка площадка се обособява условно въздушно пространство, което да остане свободно от препятствия - сгради, инфраструктурни съоръжения, терен, дървета и др.

При обособяването на места за кацане е необходимо извършване на геодезично заснемане на предвидените за това терени, включващо заснемане на препятствията в рамките и извън границите на площадките.

Предвид кратките срокове за започване на дейността и очакваната доставка на първите 2 хеликоптера, се налага спешно да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да извърши геодезично заснемане на терените.

Заданието за обществената поръчка е с предмет: „Геодезично заснемане за осигуряване на пълни и точни данни за наличните препятствия в рамките и извън границите па девет болнични вертолетни площадки“ е съгласувано с ГД „Гражданска въздухоплавателна агенция“.

Обособяването (изграждането и лицензирането) на оперативните площадки е ангажимент на лечебните заведения, като собственици и стопани на съответните терени, допълва министърът.

Припомняме, че с постановление на МС от 4-ти май т. г. е създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха. За обезпечаване на неговата дейност трябва да се изградят оперативни бази за ситуиране и поддръжка на хеликоптерите и площадки за кацане близо до болниците в тези градове.

Изборът им е бил подчинен на следното: Като водещи при определяне на прогнозните местоположения на болничните вертолетни площадки са използвани включително и следните критерии: наличие на подходящ терен близо до определените от МЗ болнични заведения; възможност да бъдат осигурени минимум две безпрепятствени полетни траектории за долитане и отлитане до/от площадката; възможност за бързо и ефективно транспортиране на пациенти и медицински лица от борда на вертолета до лечебното заведение или входа на спешното му отделение с или без използване на медицински транспорт; собствеността на терена да дава възможност за изграждане на площадка в най-кратки срокове.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес