Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генчо Начев: Скептичен съм, че ще намерим болница в Европа, която да трансплантира българи

09 август 2019, 10:00 часа • 4236 прочитания

Това е очаквано решение за тези, които познават сферата. Трансплантационният туризъм и търговията с органи е в основата на решението тези държави да преустановят временно тази дейност с чужденци. Надявам се да е временно. Това каза Генчо Начев - директор на болницата "Св. Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия в коментар за новината, че клиниката във Виена спира трансплантациите на чужденци.

Той уточни, че няма страна, която да не даде предимство на собствените си граждани и отбеляза, че е много по-добре нещо да се свърши тук, отколкото в друга страна. Начев заяви, че е скептичен, че ще се намери болница в Европа, която да трансплантира българи:

"Имаме информация, че от министерството на здравеопазването са направили контакт с болницата в Хановър, но какво е развитието не мога да ви кажа", каза още той в интервю за bTV. 

Той допълни още, че страната ни разполага с необходимата техника: "Машина има, специалисти има. Това, което е необходимо допълнително ще се купи. Говорим за двама хирурзи, двама анестезиолози, четирима пулмолози."

Начев заяви, че не вижда кой знае какъв напредък с донорските ситуации у нас и изрази мнение, че трябва да се подобри координацията и контрола в това отношение.

Според анестезиологът Сибила Маринова, координатор по донорство във Велико Търново един от най-големите проблеми е да се разбере навреме за донор – кои пациенти в мозъчна смърт могат да са донори на бял дроб. 2% от смъртността в болниците се пада на мозъчната смърт. Това тя пред БНТ.

Маринова е категорична, че трябва да има единна система, с която навреме да се разбира за случаи на мозъчна смърт и да се направи всичко възможно това да се използва за донорство.

"Трябва да работим така, сякаш някой наш близък се нуждае от спешна трансплантация – тогава ще се получат нещата", категорична е Маринова.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес