Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Кунчев: Ще поискам удължаване на извънредната епидемична обстановка

09 юни 2020, 12:54 часа • 4229 прочитания

Заради усложнената ситуация с разпространението на коронавирус в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНТ.

Решението експертът взе при среща с кметовете в региона и с директорите на РЗИ-та в Смолян, Пазарджик и Благоевград. От думите му стана ясно, че извънредната обстановка ще се удължи с до месец. Решението за това ще бъде взето до дни.

"Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да стане, защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне, ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки. Няма да има други мерки, ако извънредната епидемична обстановка бъде удължена. Тя ни е необходима, за да въвеждаме граничния контрол и улеснява донякъде и изпълнението на някои от мерките", коментира доц.д-р Ангел Кунчев.

Той обяви, че ще иска и удължаване на задължителната карантина за влизащите от някои страни у нас и след 15 юни. Сред тях са Северна Македония, както и Босна и Херцеговина.

Пик на заразени с коронавирус в България, включително зам.-министър, картината по света е лоша

В случая граничното местоположение на Сърница и Доспат - това са две области, за които отговарят различни регионални здравни инспекции, което  усложнило обстановката при спешното реагиране, обясни Кунчев.

Въпреки високият брой заразените обаче националният здравен инспектор не препоръчва затварянето им. Според него няма нужда както от блокада на населени места, така и от повторното въвеждане на задължително носене на маски на открити места.

Необходими са обаче общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини. Те се обсъждат на срещата с местните власти в Пловдив. Според националният здравен инспектор тези мерките биха могли да пресекат разрастването на епидемията в района.

Това не е втора вълна на вируса, смята Кунчев, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

Ситуацията в Доспат е усложнена. И днес там продължава тестването на контактните лица на заразените с коронавирус. Резултати се очакват в следващите дни. Пробите събрали от РЗИ - Смолян.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 юни

Кунчев обяви, че има доказателства, че работници в предприятието за играчки са прикривали симптоми на COVID-19 с аналгинче от страх да не останат без работа в пандемията.

Кметът на Сърница Неби Бозов обаче не е съгласен: "Излизат органите официалните с предположения, с клюки, жените взимали хапчета и т.н. Ами 51 жени, които са от Доспат заразени и те ли са взимали аналгинчета, за да скрият температурата, която са имали? И в момента някой да им хвърля клюки и предположения, да им докара допълнително неудобство с чувство за вина, че те са виновни за това нещо, е меко казано- нагло."

В Доспат от вчера носенето на маски е задължително - на открити и закрити пространства, в същото време в Сърница подобно мярка не е въведена.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес