Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Кунчев: Предишните коронавируси се самоограничиха и без да се налага да се разболеят 70%

16 април 2020, 20:15 часа • 9377 прочитания

„Разширената мрежа на лаборатории, които доказват вируса, и повечето тестове, които правим дневно, са и причината да хващаме и по-голям брой хора с Covid-19“. Това в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния щаб доц. Ангел Кунчев.

„Най-сигурният, най-точният показател е броят на хората, които се нуждаят от лекарска помощ, от лечение в болница и, за съжаление, смъртните случаи, тъй като там никаква статистика не може да повлияе, да изкриви резултатите“, заяви доц. Кунчев.

Той беше категоричен, че взетите мерки са ефективни. „В сравнение със страните, близки до нас от Балканския полуостров - и Сърбия, и Гърция, имат три пъти повече смъртни случаи, а Румъния има десет пъти повече от нас. Това е показателно, че мерките, които наложихме, колкото и да са дълги и неприятни, вършат работа, те всъщност я свършиха“, заяви доц. Кунчев.

„Даваме си сметка, че не можем да прекъснем епидемичния процес, можем да го отложим, но това даде време да организираме значително по-добре здравната ни система и по-точно тази, която работи в момента с тези болни. Тук се включват апаратура, лекарствени препарати, информираност, опит на колегите им от целия свят“, поясни доц. Кунчев.

Той коментира и теорията за придобиване на имунитет, при която трябва 70% от хората да са срещнали този вирус, за да се изгради този имунитет. Той припомни, че сме имали досега среща с други два коронавируса, които не са се държали по този начин - нито при тежкия остър респираторен синдром преди 18 години, нито при близкоизточния преди 10 години.

„При предишните коронавируси – SARS и MERS нямаше нужда да се натрупват 70% имунни лица, за да започнат да се самоограничават, но те се самоограничиха. Този е третият коронавирус, с който имаме среща. Дали точно така ще протече, на мен ми е трудно да кажа и всъщност никой не може да го каже. Има вероятност да не чакаме едва ли не всеки от населението да се е срещнал, да е изградил имунитет и едва тогава да започне обратно развитие“, категоричен бе доц. Кунчев.

Наскоро експерти обясниха, че и Близкоизточният, и Тежкият остър респираторен синдром имат значително по-висока смъртност при първият тя е около 35 процента, а при другия около 10 на сто. Освен това предишните два по-сериозни коронавируса имат значително по-кратък инкубационен период, което не позволява безпрепятственото им предаване от човек на човек за дълго време. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес