Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Кунчев: Надявам се август вирусът да изчезне

09 май 2020, 10:00 часа • 7966 прочитания

Предвид факта, че коронавирусът загива от сухия въздух и високите температури, се препоръчва всякакъв вид физическа активност, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ доцент Ангел Кунчев - главният държавен здравен инспектор, който е и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Той изрази надеждата си, че заразата ще изчезне през август тази година. Кунчев посочи и опасенията си, че все още има много неизвестни по отношение на COVID-19, както и не е ясно дали вирусът няма да се активизира отново през декември.

По думите на доцент Кунчев, действително в периода от 20.04.20 г. до 26.04.20 г. броят на заразените е бил с най-високи стойности, но ситуацията все още не е приключила. Той поясни, че критерият за връщане на по-строгите мерки е достигането на 100 нови случая в рамките на 3 дни. "Зависи обаче дали нарастването е дифузно в цялата страна, или откриваме по 1 огнище. Важно е кой боледува, къде, дали са рискови групи, или са на място, което позволява въвеждането на ефективни мерки", посочи Ангел Кунчев.

Според него, затруднение към днешна дата има в 3 болници и не бива да се обобщава, че това важи за цялата страна. Най-тежко "ударена" е тази, във Видин. Разрешаването на затрудненията с медицински персонал на местно ниво, според държавния главен инспектор, е възможността да се изпратят от други лечебни заведения лекари със специалности, като анестезиолози, реаниматори и инфекционисти.

Доцент Кунчев коментира и това, че в София случаите винаги ще бъдат най-много, тъй като и населението най-многобройно. По думите му, ако се направят изчисления, ще стане ясно, че на база 1 000 000 души България е на първо място по излекувани и успеваемост за справяне с кризата.

Доктор Ангел Кунчев припомни, че има 4 основни механизма на намиране на източници на зараза - болниците, ски-центровете, работещите в чужбина, които се прибират у нас и неспазващите карантината.

В заключение той коментира и ситуацията в Ямбол. "Когато имаме по-голяма гъстота на населението, по-ниска хигиена, срещи с роднини и познати, празненства, тогава възниква огнище и по-често това се среща в ромските махали", заяви главният държавен инспектор на България.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес