Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на "Пирогов" вижда неспазване на мерки, предупреди за затягане

08 февруари 2021, 08:30 часа • 4608 прочитания

Бяхме стигнали наистина едни добри новина, но има увеличение през последната седмица. Вирусът не е изчезнал, той е тук – много хора преболедуваха и се смятат за безсмъртни. Трябва да спазваме мерките и да сме отговорни към околните. Това заяви проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов" и член на Националния оперативен щаб.

Същевременно Балтов подчерта, че не може учениците да продължават да са "в локдаун", а за моловете и фитнесите са направени препоръки. Силно се надявахме да изпълнят препоръките, но не го изпълняват, смята директорът на "Пирогов".

Според Балтов, увеличението на заразените е с 10% на седмична база и ако това се запази, здравната система може да се справи. Но ако има експоненциален ръст, ще трябва да има реакция към по-строги мерки, по думите на лекаря пред БНТ. По думите му, здравната система е подготвена и има готовност пак да се разкриват легла.

Ако не са учениците огнището на заразата, ще търсим къде е, коментира още Балтов. Той даде пример с "Пирогов" – там над 70% от работещите били изкарали COVID-19 и вече рязко спаднали случаите на заразяване в работна среда. Според него, достигането на колективен имунитет е наложително и това ще стане чрез ваксина – затова за него е необяснимо, че учителите масово не искат да се ваксинират.

Балтов обаче предупреди, че "британският вариант на коронавируса е много прилепчив". Затова и в Европа има толкова тежки ситуации, като тази с Португалия.

Що се отнася до оксфордската ваксина (на AstraZeneca), в САЩ тече проучване с над 32 000 души на възраст над 65 години, които са ваксинирани са тази ваксина – над 26 000 от тях вече с две дози. С това проучването ще имаме научен отговор какво да се прави с възрастните, каза Балтов.

По въпроса с руските и китайските ваксини срещу коронавирус, професорът подчерта – когато има одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Имаме 3 работещи ваксини, ние говорим за руска, за китайска – това е отлагане от избор. Мисля, че с трите работещи ваксини ще има избор, заяви лекарят. Според него, от март личните лекари ще почнат да ваксинират масово.

"Надявам се, че скоро ще свърши. Надявам се третата вълна да не е като втората", коментира още Балтов.

Още: Спад в броя на заразените с коронавирус у нас, в седем области няма нови случаи

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес