Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дете пострада след ваксинация

21 март 2016, 18:00 часа • 17163 прочитания

Двегодишно дете е пострадало след ваксиниране срещу пневмококи или т.нар. конюгирана пневмококова ваксина – Synflorix, съобщи д-р Хубенов началник инфекциозно отделение МБАЛ Хасково за Actualno.com. Момченцето е родом от село Брод, Димитровградско.

Д-р Хубенов уточни, че детето е било имунизирано на 10 март, което е било трети прием на ваксината. Той допълни специално, че това не е била ваксината Pentaxim (Пентаксим), заради която избухна скандал и беше една от причините за иницииране на вот на недоверие срещу правителството.

На 20 март, около 10 часа сутринта детето е прието в болница МБАЛ Хасково. На 9-ия ден от поставянето на ваксината то е намерено от майка си схванато, с неподвижна дясна част на тялото. Детето е докарано от спешна помощ Димитровград. Направен му е скенер, който установява, че има вирусно възпаление, но няма бактериална инфекция.

Според д-р Хубенов детето е било в нездраво състояние по време на имунизацията (без да уточни преди или след ваксинирането), тъй като симптомите, които има в момента, не съвпадат с описаните постваксинални усложнения.

Детето няма мозъчен оток, направена му е лумбална пункция, „има едни реакции, които са положителни“. В момента се чакат резултатите от микробиологичното изследване, както и тези за лаймска болест. То е с десностранна хемипареза, което означава, че има слабост в дясната част на тялото, рефлекси има, но те са нарушени.

Сега състоянието на малкия Виктор се подобрява, той вече не е на командно дишане.

По данни от имунизационния паспорт на детето първият прием на Synflorix е бил на 29.05.2014, вторият на 7.08.2015 година.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес