Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дариткова: Не може здравният министър да определя заплатите на медицинските сестри

21 март 2019, 09:12 часа • 2139 прочитания

Смятам, че част от исканията на медицинските сестри са реалистични, но не може здравният министър да определя заплатите на всички сестри. Реалистично за прилагане е предложението на министъра да има механизъм за възнаграждение с основен критерий отговорностите на съответната сестра, защото сестрите имат различни отговорености. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

На въпрос дали е възможно искането на сестрите две минимални заплати да представляват основна стартова заплата за сектора, Дариткова отговори пред Нова телевизия, че не вижда финансова възможност, но повтори, че държавата дава 30 млн. лева повече и на много места възнагражденията се повишили. Тя обаче подчерта, че заплатите се определят от съответните болници, като 40% от възнагражденията идвали след колективен трудов договор.

Дариткова настоя, че диалогът трябва да бъде продължен и че в разговори със съсловни организации излизали реалистични решения за увеличение на заплатите.

По темата „СДС” Дариткова де факто заяви, че ГЕРБ търси коалиция заради европейски имидж и че "това ще възроди СДС". Тя не пожела да коментира дали водач на общата листа ще е Георги Марков, като само каза, че на 31 март ще бъде представена листата, формирана "по демократичен начин".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес