Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Симидчиев: Вече можем да предвидим как ще мутира вируса

28 януари 2022, 07:48 часа • 2192 прочитания

Оптимист съм, че скоро всичко ще се успокои, защото имаме възможност да предвидим как ще мутира вируса. Това дава възможност да се създадат ваксини за най-опасните и заразни мутации на вируса. Това заяви пулмологът и депутат от „Демократична България” д-р Александър Симидчиев.

По думите му в държави, в които има по-ниско ниво на заразяване или по-малко тежко боледуване, мерките могат да бъдат отхлабени. „При нас за съжаление това, което се получава е, че населението все още остава рисково за боледуване и за висока скорост на разпространение на вируса”, коментира пулмологът мерките и недоволството на ресторантьорите.

Относно нивото на ваксинация у нас, д-р Симидчиев заяви: „Смисълът е ние да се пазим като общност. Когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки”.

"Винаги сме имали и имаме проблеми с управлението на дадени ситуации. Причината е, че у нас има много хора, които не искат да спазват правила и второ - имаме проблем с устойчивостта на решенията", смята той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес